Den Haag Herdenkt

za 4 mei 2024

Grote of Sint-Jacobskerk, Den Haag

Rond de Grote Kerk 12
2513 AM Den Haag

Info

Openbaar

18:00
uur

Gratis toegang

Uzory

Grote of Sint-Jacobskerk, Den Haag

Dialoog & Herdenking: Vrijheid vertelt - insluipende uitsluitingen

Tijdens de 4 mei herdenking in de Grote Kerk op 4 mei staan we stil rondom het thema: 'vrijheid vertelt: insluipende uitsluitingen'.

Tijdens de bezettingsjaren van de 2e wereldoorlog werden Joden stapsgewijs uit het openbare leven in Nederland en andere bezette landen geweerd. Vanaf 1940 bracht de bezetter een administratieve scheiding aan tussen Joden en niet Joden. Joden kregen een 'J' in hun identiteitsbewijs. Een volgende stap was dat Joden maatschappelijk werden uitgesloten en gediscrimineerd. Ze mochten alleen nog naar 'Joodse theaters' en 'Joodse winkels' en mochten geen handel meer drijven en omgaan met niet-Joden. Vanaf 1942 moesten alle Joden verhuizen naar een Joodse wijk en zichtbaar een Jodenster op hun kleding dragen en liepen ze het risico opgepakt te worden op straat en via doorvoerkampen in Nederland naar concentratiekampen te worden gestuurd. Kort na deze periode werden de georganiseerd razzia's en het deporteren van Joden naar concentratiekampen op gang gebracht waar de meesten werden omgebracht.

De tweede wereldoorlog kenmerkt zich door voor opgezette grootschalige, systematische en industriële wijze uitgevoerde moord op Joden, Sinti en Roma ingegeven door ideologie en racisme.

Wij vinden het belangrijk dat we oog krijgen voor het systematisch uitsluiten van groepen toen en ook nu. We vinden het belangrijk dat we leren van het verleden om sterker te staan in het heden. Wat herkennen we in de geschiedenis? Welke blinde vlekken hebben we en hoe kunnen we uitsluiting voorkomen?

Dit is ons programma:

  • 15:00 uur aanvang dialoog in kleine groepen over het thema (optioneel: ruimte voor 29 deelnemers)
  • 17:45 uur aanvang herdenkingsdienst in de Grote Kerk
  • 19:15 uur gezamenlijke wandeling naar Carnegieplein
  • 20:00 uur stille herdenking met kranslegging Carnegieplein

Aanmelden kan via onderstaande link: