De Dirigent

Gregor Bak

Gregor Bak heeft, na het gymnasium en een klassieke pianostudie, muziekwetenschap gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij is een aantal jaren werkzaam geweest als docent muziek op verschillende middelbare scholen en dirigeerde diverse koren.Sinds december 1984 is hij verbonden aan het Oeral Kozakkenkoor, eerst als repetitor, arrangeur en tweede dirigent en sinds 1993 als dirigent.

Vanaf 1992 presenteerde hij het klassieke muziekprogramma C-Majeur voor de NCRV-televisie; hieruit vloeiden verschillende andere televisiewerkzaamheden voort. Zo presenteerde hij de programma’s Schoolstrijd, Thank you for the music, Bovengemiddeld en 176 afleveringen van Zo Vader Zo Zoon. Daarnaast was hij jurylid in het programma Una Voce Particolare en samen met Jochem van Gelder presenteerde hij De Zingende Zaak.

Met saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen trok hij door het land met de familievoorstellingen Carnaval des animaux en De Schilderijententoonstelling en met pianist Cor Bakker en combo werkt hij samen in het programma Bakker, Bak & Friends. Als pianist begeleidt hij zangers en zangeressen, waaronder de sopraan Francis van Broekhuizen in het theaterprogramma Dolle Diva.

De combinatie musicoloog / presentator zorgt ervoor dat hij veelvuldig wordt gevraagd om ‘muzikale presentaties’, inleidingen en toelichtingen te verzorgen bij evenementen en concerten. Hij presenteert de serie Concertgebouw Classics in Amsterdam en hij verzorgt een muziekcursus in De Doelen in Rotterdam.

Daarnaast is hij een veelgevraagd (muzikaal) dagvoorzitter op congressen en symposia en muzikaal leider van Sing-In’s en Sing-A-Long’s in het hele land.